Comunitatea monastică Jonang

Introducere

Linia de descendență sutra Zhentong Madhyamaka

Linia tantrică Kalachakra Vajra Yoga

Comunitatea monastică Jonang

Dolpopa Sherab Gyaltsen a fost un maestru incredibil de influent. Printre numeroasele lui realizări, se numără și faptul că a dezvoltat un sistem unitar de practică care combina viziunea sutrelor Zhentong cu practicile tantrei Kalachakra.

Prin intermediul acestui sistem, practicanții își dezvoltă viziunea meditând
asupra semnificației “celor cinci tratate” ale lui Maitreya. Apoi își pot aplica realizările directe practicând Kalachakra. Ulterior, Kunga Drolchok și Taranatha au extins acest sistem clarificând multe din învățăturile extraordinare ale lui Dolpopa.

Deși primii maeștrii Jonang erau cărturari foarte activi, din cauza obstacolelor politice care au apărut în secolul al XVII-lea, majoritatea adepților tradiției Jonang a început să se concentreze din ce în ce mai mult asupra practicii spirituale. Drept urmare, tradiția Jonang a dezvoltat o profunzime enormă a realizărilor care i-a permis să obțină o înțelegere completă a sistemului Kalachakra.

Având în prezent peste șaptezeci de mănăstiri și centre de retragere în Tibet, în special în Kham și Amdo, tradiția Jonang continuă să înflorească.
Numai în mănăstirea Dzamthang peste cinci mii de călugări studiază în prezent Zhentong Madhyamaka și cele cinci subiecte majore ale filosofiei budiste după textele lui Dolpopa și a altor venerabili maești Jonang.

Retragerea de trei ani în practica Kalachakra a devenit o parte tradițională a pregătirii în mănăstirile Jonang și mulți yoghini se află astăzi în retragere pe viață, practicând cele șase Vajra Yoga.

Prin bunătatea unor maeștri cum este și Khentrul Rinpoché, lumea modernă începe încet-încet să aibă acces la vechea înțelepciune a acestei tradiții profunde.

Mănăstirile cu care Khentrul Rinpoché are o conexiune

In decursul vieții sale, Khentrul Rinpoche a avut onoarea de a studia în mai mult de 11 mănăstiri aparținând principalelor tradiții ale budismului tibetan. Dintre acestea, el menține o legătură deosebit de puternică cu patru mănăstiri Jonang din regiunea Golok/Amdo din Tibetul de Est. Aceste mănăstiri constituie sursa principală a tradiției Kalachakra pe care Rinpoché o promovează în Occident:

Pagini: 1 > 2 > 3 > 4