Mănăstirea Tashi Chöthang a fost locul maestrului de rădăcină al lui Khentrul Rinpoche, Kyabje Lama Lobsang Trinley. Este o mănăstire afiliată renumitei mănăstiri Dzamthang Tsangwa. Amplasată într-o vale din regiunea Zidka, mănăstirea Tashi Chöthang a fost înființată de Ngawang Tenpa Seljé, discipolul lui Tsangchen Tulku. Mănăstirea a fost construită pe locul unde se spune că Lama Tsangwa a practicat și a predat învătățuri.

Al doilea învățător rezident la acestă mănăstire a fost renumitul Lhazo Lama, cunoscut și sub numele de Ngawang Chözin, un yoghin cu înalte realizări in practicile de generare și întregire Kalachakra. Din acel moment, Tashi Chöthang a găzduit o lungă linie de lama extrem de realizați și respectați cum ar fi Lama Nyamnye, marele învățător Ngawang Tsognyi Gyatso, Ngawang Sonam Sangpo, înalt realizatul Lama Tenzin Pal, Lodrö Tsultrim Sang și marele salvator al ființelor, Lama Rinpal.

Cel de-al nouălea lama stabilit la această mănăstire a fost marele rege Dharma și înalt realizatul maestru Kyabje Lama Lobsang Trinley. După invazia chineză, el a lucrat neîncetat pentru a reconstrui  buddhismul Mahayana și Vajrayana din Tibet, predând extensiv și instruindu-i pe mulți învățători și practicanți Jonang și din alte tradiții.

Discipolii lui Lobsang Trinley l-au ajutat să înființieze școli monahale (shedra) într-o serie de mănăstiri, contribuind astfel la păstrarea autenticității învățăturilor lui Buddha. De asemenea, el a predate extensiv cele șase Vajra Yoga din Kalachakra, susținând astfel această linie străveche de practică.

Învățători rezidenți la mănăstire

Lama Ngangtong

Născut în comunitatea îndepartată din Zidrup, Lama Ngangtong este cunoscut ca fiind un călugăr foarte pur care a avut întotdeauna o mare capacitate de a obține realizări prin metode tantrice (tsakar). Deși poate nu este foarte cunoscut ca învățător și cărturar, el este cu siguranță respectat ca un maestru cu mari realizări

Lama Ngangtong a studiat Kalachakra sub îndrumarea directă a lui Lama Ngawang Rinpal și mai târziu cu Lama Lobsang Trinley. Lobsang Trinley l-a desemnat pe Lama Ngantong să fie maestru Vajra care să predea practicanților de la Tashi Chöthang.

El este cunoscu în întreaga regiune și ca un ghid foarte realizat pentru practica phowa (transferul conștiinței în momentul morții). Familiile îl caută să îndeplinească ritualurile pentru a-i ajuta pe cei dragi să obțină o renaștere bună.

Khenpo Ngangwapal

Khenpo Ngangwapal este cărturar și învățător stabilit în mănăstire. El a devenit călugăr când era încă adolescent și de atunci a avut mai mulți profesori, inclusiv pe Lama Ngawang Rinpal. A studiat apoi timp de mulți ani cu Lama Lobsang Trinley care l-a ales să fie khenpo (profesor) al mănăstirii. Este cunoscut mai ales pentru atitudinea sa calmă și blândă, fiind respect îndeosebi pentru bunătatea și echilibrul său. Este un foarte bun cunoscător al învățăturilor lui Bamda Gelek Gyatso.