Situată în inima regiunii Golok, unde s-a născut și a crescut Khentrul Rinpoche, mănăstirea Longkya este sediul unei comunități înfloritoare care s-a dedicat practicii celor șase Vajra Yoga.

Longkya Mingyur Dechen Ling a fost inițial o mănăstire nomadă, cunoscută sub numele de mănăstirea Jonang Akyong Gongma Tsang. Era doar o adunare de corturi care se muta periodic în regiune. Abia după ce Ngawang Chöjor Gyatso l-a sfătuit pe Ngawang Rinchen Sangpo să construiască facilități pentru practicarea celor nouă zeități Kalachakra, această mănăstire a prins rădăcini și s-a stabilit într-o singură locație. Rinchen Sangpo deținea atât liniile Nyingma, cât și Jonang, predând extensiv atât sistemele Dzogchen, cât și Kalachakra.

În acest loc au apărut mulți practicanți importanți, inclusiv maeștrii cum ar fi Tra Galong, Makye Tulku, Lamku Khenpo și, și mai ales, Tsangpa Monlam Sangpo. Discipolii lui Monlam Sangpo au fost cei care au fondat toate mănăstirile Jonang din regiunea Golok.

În prezent, mănăstirea găzduiește aproximativ 200 de călugări care practică  sârguincios cele șase Vajra Yoga, așa cum sunt prezente în tradiția Jonang. Există, de asemenea, un centru de practică Vajrasattva și o shedra, unde cele șase Dharma ale lui Niguma sunt studiate împreună cu alte învățături sublime ale lui Buddha.

Lama Ngawang Pema Namgyal, precedentul maestru Vajra de la Longkya și un  mare promotor al tradiției Jonang, a avut mai mult de o mie de discipoli din întreaga lume.

El s-a născut în provincia Golok și a fost recunoscut ca fiind reîncarnarea lui Getse Pema Tenzin care a fost discipol al marelui yoghin Tsamba Monlam Tsampo. Pema Tenzin a fost cunoscut ca un maestru înalt realizat care a urmat practicile de generare și întregire Kalachakra.

Învățători rezidenți la mănăstire

Tulku Jamyang Zhepa a devenit călugăr la o vârstă fragedă. El și-a dedicat viața studiului și practicării căii Kalachakra și meditației. Este bine cunoscut pentru comportamentul său blând și relaxat, precum și pentru ateția sa conștientă și pentru grija față de ceilalți.

Deși toată lumea știa că era foarte talentat, a fost totuși o surpriză Lama Pema Namgyal l-a ales pe Jamyang Zhinpa să devină maestrul Vajra al mănăstirii Longkya.

De atunci, Jamyang Zhinpa s-a dovedit a fi un model puternic pentru comunitatea sa și a atras câte o sută de noi practicanți în fiecare an. El a insistat constant pe faptul că studenții săi trebuie să se concentrează pe practica intensă a celor șase Vajra Yoga. Astfel, el a devenit cu adevărat o autoritate pentru mănăstire.