Kalachakra este o învăţătură tantrică din budhismul Vajrayana. Termenul provine din limba sanskrită şi are înţelesul de ”roată a timpului” (kala – timp, chakra – roată ).

Tradiţia Kalachakra cuprinde învăţături despre ciclurile temporale (ale planetelor, respiraţiei, etc.), practicantul învăţând să folosească aceste cicluri în corelaţie cu cele mai subtile energii din corpul său pentru a atinge realizarea spirituală.

Spre deosebire de multe alte învăţături aduse în Occident de către diverşi învăţători, care oferă doar fragmente din diferite învăţături, transmisia Kalachakra din linia Jonang constituie o învăţătură completă, capabilă să transforme practicantul de la starea sa umană obişnuită, până la realizarea naturii sale fundamentale, ce poartă numele de realizarea naturii de Budha.

La fel ca în oricare din învăţăturile de tip Vajrayana, practica Kalachakra Tantra are trei etape: stadiul preliminariilor (ngöndro), stadiul de generare şi stadiul de desăvârșire.

Deși învăţătura Kalachakra există în toate şcolile budhismului tibetan, fiind practicată cu predilecţie de linia Gelug, totuşi se consideră că aceasta s-a păstrat integral, cu toate practicile stadiului de desăvârșire doar în linia Jonang, constituind principala practică tantrică pentru adepţii acestei linii.

Pentru a practica învăţăturile Kalachakra, este necesar ca discipolul să primească împuternicirile de la un maestru calificat, iar apoi să pună în practică, cu perseverenţă, învăţăturile primite.

Practicanţii din România au şansa rară de a beneficia de materialele de practică traduse în limba română, dar şi de prezenţa şi susţinerea reciprocă a comunităţii practicanţilor din România (Sangha).

În acest fel, beneficiem de condiţiile favorabile pentru a învăţa şi practica în România această învăţătură extrem de rară chiar şi pe continentul asiatic.