Introducere în tradiția Jonang

Sumar:

Introducere

Linia de descendență sutra Zhentong Madhyamaka

Linia tantrică Kalachakra Vajra Yoga

Comunitatea monastică Jonang

Deși sunt puține persoane din afara cercurilor academice care au auzit vreodată despre Jonang, aceasta nu este o tradiție nouă. Jonang își are rădăcinile în India, la binecunoscuta universitate Nalanda, dar nu a fost cunoscută sub numele de Jonang până când fondatorul său, Kunpang Thukje Tsondru, s-a stabilit în valea Jomonang din Tibet, în secolului al XIII-lea.

Unul dintre motivele pentru care atât de puțini oameni știu în prezent despre linia Jonang se datorează faptului că păstrătorii acestei tradiții nu au părăsit Tibetul în 1959. Atunci când Administrația Tibetană în Exil a început să înregistreze tradițiile, școala Jonang era absentă și, prin urmare, foarte puțini străini au luat contact cu învățăturile sale autentice.

Abia în 1990 primii călugări Jonang au început să iasă din Tibet și tot atunci ei au cerut administrației tibetane să le recunoască tradiția ca fiind demnă de acelaşi respect ca şi tradițiile Nyingma, Kagyu, Sakya, Gelug și Bön. Deși au fost  făcute mari progrese în aceasta direcție, demersurile nu sunt încă finalizate.

Există două motive pentru care tradiția Jonang este atât de importantă în lumea de azi:

1. În primul rând, filosofia Zhentong Madhyamaka este recunoscută ca fiind cea mai înaltă, de către mulți dintre cei mai realizați maeștri tibetani. Jonang este singura dintre cele cinci mari școli ale budismului tibetan care pune accent pe această doctrină unică și care-i păstrează linia de descendență.

2. În al doilea rând, tantra Kalachakra este cel mai cuprinzător și eficient sistem din cadrul budismului tibetan, iar Jonang este singura tradiție care deține întregul sistem Kalachakra, inclusiv practica unică de întregire cunoscută sub numele de cele Șase Vajra Yoga.

Deoarece tradiția Jonang este principala deținătoarea a acestor două linii importante, este esențial ca Dharma Jonang să înflorească. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se va ajunge la pierderea acestor sisteme spirituale de neînlocuit.

Pagini: 1 > 2 > 3 > 4