1. Introducere

Ad literam, “Rime” înseamnă abordare “non-sectariană” sau “nepărtinitoare”.  Cu toate că aceasta ne-ar putea duce cu gândul la idea că toate sistemele spirituale sunt egale, de fapt abordarea Rime se axează pe recunoașterea valorilor și beneficiilor care decurg din punctele de vedere multiple.

Unul dintre modurile in care abordarea Rime poate fi înțeleasă este prin analogia referitoare la modul în care folosim medicina. Există medicamente variate și fiecare dintre ele are capacitatea de a vindeca diferite tipuri de afecțiuni. În mod normal nu amestecăm medicamentele. Mai degrabă, ne axăm pe recunoașterea nevoilor fiecărui pacient în parte și alegem tratamentul corect pentru a-i ajuta să depășească problemele de sănătate.

Înacelași mod, dezvoltarea unei filosofii Rime înseamnă să știi cum funcționează fiecare sistem spiritual, care sunt trăsăturile individuale, care sunt punctele forte și cum poate fi el folosit pentru a ușura nemulțumirile.  A avea un sistem, o practică sau un punct de vedere favorit nu înseamnă o contradicție. Putem avea un punct de vedere Rime recunoscând că o practică anume sau anumite învățături specifice ne sunt de folos în mod special.

JONANG KUNGA DROLCHOK

Maestru Rime timpuriu din secolul al 16-lea.

2. Dezvoltând o abordare Rime

Viziunea Rime poate fi înțeleasă printr-o multitudine de moduri. La nivel fundamental, Rime se manifestă ca un sentiment de respect bazat pe credință.  O persoană poate știi sau nu motivele specific pentru care manifestă respect sau încredere legate de o tradiție anume. Persoana se bazează mai degrabă pe un sentiment general față de valorile comune reprezentate de fiecare tradiție. Acest nivel Rime este de cele mai multe orire zultatul unor condiționări culturale, influențe pozitive și predispoziții native.

De la această bază clădită pe respect se poate dezvolta un nivel mai activ și mai pătrunzător al abordării Rime. Acesta este caracterizat de o abordare deschisă care dorește să înțeleagă factorii ce diferențiază tradițiile spirituale. Persoana dorește să știe mai mult, sa își extindă sfera de înțelegere și să își largească orizonturile. Este un proces de investigație în care o persoana sondează și testează în mod activ diferite idei. Astfel, ea își clarifică dubii și câștigă din ce în ce mai multă înțelegere asupra punctelor forte și slăbiciunilor fiecărei tradiții.

Pe măsură ce persoana continuă să își dezvolte judecata, apare un simț al stabilității în ceea ce privește abordarea. Există o rezistență internă care permite infruntarea criticilor și a argumentelor părtinitoare diferite fără ca viziunea să fie afectată. Astfel se poate observa cum tradițiile spirituale sunt legate unele de altel eși cum pot acestea să ofere beneficii diferitelor tipuri de oameni. La acest nivel, persoana a dezvoltat un respect real și de nezdruncinat față de tradițiile diferite.

Jamgon Kongtrul Lodro Thaye

Pioner al filozofiei Rime in Tibetul de est

3. Curentul Rime

Abordarea Rime este cel mai des legată de maeștrii secolului al 19-lea, Jamyang Khyentse Wangpo și Jamgön Kongtrul Lodrö Thaye. Cu toate acestea, mișcarea pe care ei au răspândit-o și-a avut rădăcinile în lucrările predecesorilor lor.

La începutul secolului al 16-lea, marelemaestru Jonang Kunga Drolchok a pus bazele curentului Rime călătorind în multe regiuni, adunând și practicând o largă colecție de transmisii, împuterniciri și instrucțiuni esențiale. Toate acestea au fost reunite în impresionanta lui operă intitulată “Cele o sută de învățături ale lui Drolchok” (dolchoktridgya).

Ulterior, spre sfârșitul secolului al 16-lea, reîncarnarealui Kunga Drolchok, Kyabdak Drolway Gonpo (JetsunTaranatha), a continuat acestproiect non-sectarian prin căutarea și culegerea transmisiilor aparținând unor linii pe cale de dispariție. În mod special, el a pus accentual pe păstrarea învățăturilor liniei Shangpa Kagyu, care, datorită eforturilor sale, s-au păstrat până în ziua de astăzi.

4. Importanța dezvoltării unei filosofii Rime

Khyentse WangpoșiJamgön Kongtrul au extins această lucrare propaganda învățăturile pe scară largă și compunând numeroase volume de comentarii. JamgönKongtrul, despre care se crede că este reîncarnarealui Taranatha, a compus cinci tratate cunoscute sub numele de “Cele cinci comori”. Aceste volume incredibil de vaste și cuprinzătoare expun o gamă largă de învățături, împuterniciri și ritualuri ale tradițiilor spirituale ce s-au dezvoltat in Tibet.Importanța dezvoltării unei filozofii Rime

În mod tradițional, practicanții budismului tibetan pun accentual puternic pe abordarea și instrucțiunile transmise prin linia de descendeță din care fac parte. Acest lucrueste crucial pentru păstrarea autenticității învățăturilor. Mai mult decât atât, mulți practicanți își petrec întreaga viață în mânăstire și își dedică timpul și eforturile în scopul pregătirii într-o singură tradiție, în detrimental altora. Rezultatul este că unii practicanți devin mai puțin deschiși punctelor de vedere și calităților altor tradiții.

Mișcarea Rime are o importanță deosebită în dezvoltarea budismului pe o scară global prin faptul că își învață practicanții să respecte toate tradițiile cu scopul de a crea o bază solidă a cunoștinelor și practicii Dharmei. Odată cu această abordare echilibrată vine șicapacitatea de a ajuta o multitudine de oameni, indiferent de preferințele lor spirituale. Acesta este unul din obiectivele principale ale curentului Rime și este recunoscut de mulți maeștri ai budismului Tibetan ca fiind o abordare budistă prețioasă și rară.